Pyramiderne i Egypten

Selve symbolet på Egypten – pyramiderne – ligger lidt uden for Kairo centrum, og står som verdens mest imponerende gravmonumenter. Efter 70 dages balsamering fik gamle egyptiske faraoer hvile her blandt guldskatte, hieroglyffer, sarkofager og vægdekorationer, der skulle hjælpe dem på den lange rejse mod genfødsel i det hinsides.

Egypten har flere pyramideområder, hvoraf det mest berømte er Giza-pyramiderne, der blandt andre tæller det eneste tilbageværende af verdens syv vidundere – Kheopspyramiden.
Pyramiderne i Egypten
Giza-plateauet ligger de tre store pyramide, der rummer henholdsvis Kheops, Khefens, Mykerios gravkamre. Afstanden mellem pyramiderne er forholdsvis stor, især den mindre Mykeriospyramide ligger lidt afsides. De som har god tid kan vandre rundt i området, ellers er der mulighed for at transportere sig med hestevogn eller kamel.

Foran Khefenspyramiden ligger den 73 meter lange og 20 meter høje sfinks og vogter over de gamle faraoers sidste hvilesteder. Sfinksen har løvekrop og kongehoved, og er desværre i temmelig dårlig stand. Hele Giza-plateauet er fuldt med ivrige lokale, der forsøger at sælge postkort, souvenirs og kamelture til turisterne, hvilket kan være en smule generende når man i ro og mag vil betragte de imponerende værker.

Det er ikke til at begribe hvordan Egyptere for næsten 5000 år siden bar sig ad med at bygge disse kæmpe konstruktioner, og Kheopspyramiden er da også den eneste af oldtidens syv vidundere som stadig findes. På toppen af denne kan man ane resterne af de kalksten, der engang i tidernes morgen prydede alle pyramiderne og gav dem et strålende skær i midten af den golde ørken. På bådmuseet ved siden af Kheopspyramiden kan man se Khoeps store båd, der blev fundet netop på denne plads i 1954, og tog 15 år at samle. De håndværkere som arbejdede med pyramiderne boede en lille landsby lidt uden for området, og arkæologer i dag arbejder på at grave byen ud.

Syd for Giza-pyramiderne, cirka 25 kilometer fra Kairo cetrum, ligger området Sakkara. Her troner Djosers trinpyramide, der er verdens ældste, samt resterne af kong Unas pyramide, der er den første pyramide med dekorerede vægge inde i gravkamret (ingen af Gizapyramiderne har det). Det er også i denne pyramide man fandt verdens første religiøse tekster. De fortæller om den afdøde konges rejse til det hinsides. De samme typer tekster kan man se i Tetispyramiden der, i mordsætning til Unas, er åben for besøgende.

Mellem Sakkara og Giza-pyramiderne ligger Den Røde Pyramide i Dahshur, der er en af Egyptens ældste, samt en samling mindre og yngre pyramider i Abu Sir.