Liveaboard – dykkerkrydstogt

Bådliv 24 timer i døgnet omgivet af andre dykkerentusiaster og nye spændende dykkerspots hver dag. Sådan ser tilværelsen ud, hvis man vælger et dykkerkrydstogt – såkaldt Liveaboard. Turene er for øvede dykkere med ønsket om en ferieoplevelse, der handler om dykning fra morgen til aften.

Mange rejsebureauer arrangerer Liveaboards for ægte dykkerentusiaster. Turene varer typisk en uge eller to og har plads til omkring 15-20 deltagere. Som deltager bor man på båden 24 timer i døgnet – når man altså ikke opholder sig under havoverfladen. Båden lægger kun til i korte tidsrum for at tanke, hente proviant eller lignende nødvendigheder. Som regel er der tale om komfortable luksusbåde med aircondition, spisesale, eget bad og gode kokke.

Liveaboard er for de mest erfarne dykkere. Der er dog forskellige krav på certifikater og antal dyk alt efter udbyderen. Visse udbydere kræver, at deltagerne har ”Advances Open Water”, det vil sige et udvidet dykker certifikat. Andre kræver blot almindeligt dykkercertifikat og et bestemt antal loggede dyk. Men Liveaboard er ikke barnemad, og man kan komme til at opleve udfordrende strømdyk, dybe wall-dives og meget andet, der sætter selv den mest erfarne dykker på prøve.

Alle Rødehavets spots kan ikke nås på en uge, derfor tilbyder mange bureauer ture, der koncentrerer sig om specielle områder – for eksempel den nordlige eller den sydlige del. De typiske dykkerspots er det undersøiske naturreservat Ras Mohammed, Tiran Strædet, hvor 4 koralrev mødes i en overvældende mangfoldighed af fiskesværme og koraller, samt Thistlegorm – skibsvraget fra 2. verdenskrig. Ture i den sydlige del af Egypten går til området ud fra dykkerbyen Marsa Alam (377 kilometer fra Hurghada), der har nogle betagende og stort set uberørte, rev med et meget rigt marineliv, vragdyk og gode muligheder for at se hajer. Det samme gælder Fury Shoalds og Elphinstone Reef, der ligger endnu længere sydpå.