Krydstogt på Nilen

Et krydstogt op ad Nilen er en smuk og fredfyldt oplevelse, der guider passagerne gennem de vigtigste seværdigheder langs ”flodernes flod” ombord på et flydende hotel med garanti for smukke udsigter.

Krydstogtskibene er for det meste indrettet som luksuriøse hoteller med private badeværelser, swimmingpool, aircondition, jacuzzi, diskotek og skønhedssaloner. De fine faciliteter krydret med lækker buffé, aftenunderholdning og socialt samvær gør livet ombord på til en fornøjelse i sig. Samtidig glider Nilens smukke landskab fordi, og fra rælingen er der udsigt over frodige marker, golde ørkener, græssende æsler og landsbylivet ved Nilens kyster.

Et typisk krydstogt på Nilen varer en uge, hvor skibet tilbagelægger de cirka 450 kilometer der er fra Luxor til Aswan og tilbage igen. Visse ture inkluderer også Kairo, hvor man typisk besøger Giza-pyramiderne, Sfinksen, trappetrinspyramiderne, Memphis med mere. Kairo i nord, kaldes for den nedre del af Nilen eller Egypten, mens Aswan i syd kaldes den øvre del.

I Luxor er der attraktioner på begge sider af Nilen. På den rolige vestbred finder man blandt andet de berømte grave i Kongernes Dal, en hyggelig landsby og de store minde-templer over konger og dronninger. Østsiden byder på strandpromenaden, Luxor-templet der troner stolt som byens vartegn samt det 36 hektarer store Karnak-templet med dets søjlerækker, obelisker, statuer, sfinkser og gårde. Luxor er et mekka af oldtidsminder, hvor de besøgende bliver sendt på en rejse mange 1000 år tilbage til faraoernes tid.

Efter Luxor venter Edfu med falkeguden Horus tempel, der er Egyptens bedst bevarede. Templet ligger et lille stykke fra kysten og nås enten med skibets egne busser eller med hestevogn. Næste stop er templet i Kom Ombo, der er rejst til ære for krokodilleguden Sobek og guden Haroeris.

Sidste stop i syd er handelsbyen Aawan, som engang var endestation for de karavaner, der kom fra syd. De to hovedattraktioner her er Nassas store dæmningen og den ufærdige obelisk, der ville have været verdens største.

Skibene sejler om dagen og lægger til om natten. I havnen ligger de mange krydstogtskibe side om side, hvilket bevirker at udsigten fra kahytten desværre ofte er et andet krydstogtsskib. Et andet problem kan være den flaskehals, der opstår ved den smalle, trafikerede Esna-sluse. Her må man ofte vente længe, før skibet får lov at passere. Et Nilkrydstogt er trods disse småforstyrrelser en rigtig god måde, at opleve “det ægte Egypten”, og det giver mulighed for at besøge alle det vigtigste oldtidslevn.