Kongernes Dal

En af de absolut største attraktioner i Luxor er gravene i Kongernes Dal, der ligger 8 kilometer fra færgelejet på vestbredden. Dalen indeholder over 60 grave hugget ind i klippevæggen. Gravene indeholder malerier af guder og solens gang, papyrus med hemmelige hieroglyffer og mange andre imponerende og velbevarede oldtidsminder.

Kongernes Dal ligger på Nilens vestlige bred, som i det gamle Egypten var dødens side – det var her, solen gik ned. Derfor er det på vestbredden, man i dag kan opleve de mange grave af konger, dronninger, kongebørn og embedsmænd fra Det Nye Rige (1539-1075 før Kristi fødsel). Personer med de tre sidstnævnte titler blev begravede i Dronningernes Dal, hvorimod kongerne havde deres eget gravområde – Kongernes Dal. Gravdalen blev udsat for mange gravrøverier, og man kan kun gisne om hvor mange ædelstene, skulpturer og sarkofager, der i sin tid blev lagt ned i de dybe grave for at følge kongerne på den farefulde rejse. Dalen indeholder 63 grave, der er nummererede alt efter hvornår de er fundet og åbnet. Visse er åbnet helt tilbage i oldtiden, mens den sidste blev fundet så sent som 2006. Man regner med, at der er flere uopdagede grave.

Kun en enkel af gravene er fundet fuldkommen uberørt, nemlig Tutankhamons gravkammer, der blev opdaget af en englænder i 1922, hvorefter mumien har været udstillet på diverse museer verden over. Tutankhamon var en barnefarao som døde blot 19 år gammel, men ikke desto mindre blev graven fundet meget rigt udsmykket. I dag er der kun hans mumie tilbage, som ligger i en kopi af den guldsarkofag, det blev fundet i. Fra 2007 blev det som noget nyt også muligt for besøgere at se hans velbevarede balsamerede ansigt.

En anden imponerende grav tilhører Thutmosis, der regerede riget i hele 54 år, hvilket gjorde at håndværkerne havde rigelig tid til at forberede denne lange og dybe grav. Der er tre meter til loftet, som er malet i grønne og hvide farver og væggene er smykket med hieroglyffer, hemmelige tekster, og afbildninger af Thutmosis på Nilen, solens gang fra øst til vest, klapreslanger, der var faraoens beskytter, og mange andre farverige malerier.

Hver dag besøges den sagnopspundne dal af 8000 turister, så det er en god idé at komme tidligt om morgenen, hvis man vil undgå den værste trængsel.

Kommenter om Kongernes Dal

Kongernes Dal En af de absolut største attraktioner i Luxor er gravene i Kongernes Dal, der ligger 8 kilometer fra færgelejet på vestbredden. Dalen indeholder over 60 grave hugget ind i klippevæggen. Gravene indeholder malerier af guder og solens gang, papyrus med hemmelige hieroglyffer og mange andre imponerende og velbevarede oldtidsminder. Kongernes Dal ligger på Nilens vestlige bred, som i det gamle Egypten var dødens side – det var her, solen gik ned. Derfor er det på vestbredden, man i dag kan opleve de mange grave af konger, dronninger, kongebørn og embedsmænd fra Det Nye Rige (1539-1075 før Kristi fødsel). Personer med de tre sidstnævnte titler blev begravede i Dronningernes Dal, hvorimod kongerne havde deres eget gravområde – Kongernes Dal. Gravdalen blev udsat for mange gravrøverier, og man kan kun gisne om hvor mange ædelstene, skulpturer og sarkofager, der i sin tid blev lagt ned i de dybe grave for at følge kongerne på den farefulde rejse. Dalen indeholder 63 grave, der er nummererede alt efter hvornår de er fundet og åbnet. Visse er åbnet helt tilbage i oldtiden, mens den sidste blev fundet så sent som 2006. Man regner med, at der er flere uopdagede grave. Kun en enkel af gravene er fundet fuldkommen uberørt, nemlig Tutankhamons gravkammer, der blev opdaget af en englænder i 1922, hvorefter mumien har været udstillet på diverse museer verden over. Tutankhamon var en barnefarao som døde blot 19 år gammel, men ikke desto mindre blev graven fundet meget rigt udsmykket. I dag er der kun hans mumie tilbage, som ligger i en kopi af den guldsarkofag, det blev fundet i. Fra 2007 blev det som noget nyt også muligt for besøgere at se hans velbevarede balsamerede ansigt. En anden imponerende grav tilhører Thutmosis, der regerede riget i hele 54 år, hvilket gjorde at håndværkerne havde rigelig tid til at forberede denne lange og dybe grav. Der er tre meter til loftet, som er malet i grønne og hvide farver og væggene er smykket med hieroglyffer, hemmelige tekster, og afbildninger af Thutmosis på Nilen, solens gang fra øst til vest, klapreslanger, der var faraoens beskytter, og mange andre farverige malerier. Hver dag besøges den sagnopspundne dal af 8000 turister, så det er en god idé at komme tidligt om morgenen, hvis man vil undgå den værste trængsel. .