Kairo i Egypten

Mellem pyramider, templer og oldtidsmonumenter ligger det, der ifølge det amerikanske magasin Wallpaper er en af verdens mest ”hippe” byer, Kairo. Kairo er en blanding af moderne storby og imponerende fortidsminder, der sender den besøgende på en rejse tilbage i tiden.

På begge sider af Nilen breder ligger Egyptens hovedstad på et forholdsvist lille areal – de 20 millioner indbyggere taget i betragtning. Kairo centrum ligger på den vestlige bred, hvor et inferno af trafik, store hoteller og hektisk folkemylder udspiller sig med Thrirpladsen som centrum. I området her ligger mange shoppingsgader og det er også her man finder Det Egyptiske Museum, med mumier og andre oldtidslevn.

Kairo i Egypten

Få kilometer fra centrum ligger Islamisk Kairo, med minareter, middelaldermoskeer, souvenirs, tiggere og vandpibecaféer. Bydelen huser også den store Khan el-Khalili-basar, der stort set tager sig ud som for 600 år siden. Her kan man finde tæpper, sølv, guld, krydderier, lædervarer, keramik og meget andet, der nok skal lokke de egyptiske pund op ad lommen. Lidt uden for Islamisk Kairo ligger Dødebyen, der trods sit navn er temmelig livlig. Området hedder imidlertid sådan, fordi de fattige indbyggerne er flyttet ind i gravkapeller. I Gamle Kairo hersker en fredelig stemning. Denne bydel er Kairos kristne middelaldercentrum med op til flere kirker og en enkel synagoge.

Disse gamle bydele står i skarp kontrast til de mere moderne områder som eksempelvis Dokki og Mohandeseen, hvor der drikkes caffé latte i omgivelser af mærkevarebutikker, internationale restauranter, skønhedsklinikker og kunstgallerier. Kairo har også et særdeles festligt natteliv med et bredt udbud af diskoteker, loungebarer, jazzklubber og hyggelige vandpibecaféer. Desuden har alle større hoteller et bar eller et diskotek, hvor gæsterne kan slå sig løs hver aften.

12 kilometer fra centrum ligger Heliopolis, og her kan man opleve flot orientalsk arkitektur med søjler og kupler opbygget af en belgisk baron for blot 100 år siden. Bydelen fungerer som et forlystelsescentrum med biografer og caféer.

For mange besøgende er højdepunktet på Kairo-rejsen nok udflugten til Giza-pyramiderne. Efter 70 dages balsamering fik gamle egyptiske faraoer hvile her blandt guldskatte, hieroglyffer og sarkofager, der skulle hjælpe dem på den lange rejse mod genfødsel i det hinsides. De tre pyramider er gravkamre for henholdsvis Kheops, Khefens, Mykerios. Foran Khefenspyramiden ligger den 73 meter lange og 20 meter høje sfinks og vogter over de gamle kongers betagende gravmonumenter. Khopspyramiden er den eneste tilbageværende af oldtidens syv vidundere.

Lidt syd for Giza-plateauet ligger Memphis, egypternes gamle hovedstad, der engang emmede af liv omkring store paladser og templer. I dag er ruinerne af byen et populært turistmål, selvom der ikke er meget tilbage at se, udover nogle søjler og resterne af et murværk. Hovedattraktionen er den store statue af Ramses 2.. Memphis ligger 25 kilometer syd for Kairo.
Shopping i Kairo kan varieres med alt fra besøg på store basarer, der bugner med alverdens varer til ”forhandlingspriser”, til store airconditionerede arkader med modetøj og faste priser. Flere gademarkeder og småstrøg er specialiseret inden for musikinstrumenter, broderier og meget andet. Selv de største shoppinggener tager mættede fra Kairo.