Hurghada

Hurghada er Rødehavskystens største og ældste badeby. Selvom byen ikke kan betegnes som charmerende, så vinder den på at have kystens største udbud af shopping, det vildeste natteliv og de fleste aktiviteter til lands og til vands.

Hurghada ligger ved kysten ud til Rødehavet, så her er der dømt sol, vand og sand langs de børnevenlige strande. Nye hoteller skyder konstant op langs i by, som for få årtier siden blot var et lille fiskerleje. I dag er byen rodet, trafikeret og hektisk og har 50.000 indbyggere – heraf 4000 fastboende udlændige.

Hurghada i Egypten

For de der ikke vil bruge hele dage til afslapning på stranden, er der alle muligheder for en aktiv ferie i Hurghada. Vindforholdene omkring kysten er perfekte for vandsport som kitesurfing og windsurfing. Fra Hurghadas kyst ligger flere gode dykkersteder, og ture af forskellig varighed kan købes overalt i byen. Havet byder på blandt andet på muræner, koralfisk, revhajer og – hvis man er heldig – hammerhajer. Selvom man ikke er vild med at få hovedet under vand på den traditionelle vis, er der stadig mulighed for at se det Rødehavets skatte. En tur med en undervandsbåd, giver hverken vådt hår eller dykkersyge, og er en aktivitet hele familien kan være med til. Turen under vandet varer cirka 45 minutter, og på den anden side af vinduerne udpeger dykkere farverige fisk og gamle skibsvrag.

Vil man væk fra det hektiske byliv, så er den lille idylliske ø, Giftun, en oplagt mulighed. Her kan solen nydes i ro og mag, kombineret med en snorkeltur i de flotte koralrev. Kun en enkelt restaurant ligger på øen, der er et naturreservat. Øen ligger knapt en times sejlads fra land.

Ørkenen skal selvfølgelig besøges ved et ophold i Hurghada, og til det formål er der op til flere forskellige transportmidler. Mange hoteller og eksterne turbureauer arrangerer ture på kamelryg, vandreture og jeepsafarier. Ørkenturen indebær typisk et besøg i en beduinby og et traditionelt egyptisk måltid. En anderledes ørkentur kan opleves på de såkaldte Quad-runners, der er en slags motorcykler på 4 hjul. Alle over 16 år, kan efter et lille kursus, få lov at drøne ud i ørkenen på en af disse fartfyldte køretøjer. Der er flere forskellige seværdigheder i ørkenen, fx det gamle munkekloster Skt. Antonius med flotte, restaurerede vægmalerier og Mons Porphyrites, Porfyr-bjerget, hvor man finder ruiner af gamle romerske bade og templer.

Hvis man efter en aktiv dag i solen har lyst til en aktiv nat i festens tegn, så er der nok at vælge imellem. Karaoke, vandpibebarer, beachparties og danseunderholdning er bare et udvalg af nattelivets muligheder.

Byen Hurghada

Hurghada er bygget langs kysten ved Rødehavet. Der er cirka 5 km fra den ene ende af Hurghada til anden, og byen strækker sig over tre forskellige områder: el-Dahar, Sigala og New Hurghada.

El-Dahar i nord kaldes også Down Town Hurghada. Denne bydel har de flest basarer, forretninger og souvenirbutikker. Baserer og markeder er velbesøgt af turister såvel som lokale, og blandt diverse kitschsouvenirs finder man også mere interessante varer som farverige sjaler, vandpiber og kunsthåndværk. El-Dahar har byens mest autentiske atmosfære, og det er her man skal ose rundt for at få den ægte egyptiske stemning. Bydelen huser også Hurghadas ældste moské. På det lokale kød- of grøntsagsmarked sælges levende kyllinger, krydderier og frugt til lyden af højtråbende sælgere. Hurghadas billigste hoteller ligger i el-Dahar.

Bydelen Sigala eller Sekkela, der er den ældste bydel, har det største udbud af caféer, restauranter og natklubber. Det er her man finder de store internationale restaurantkæder som Pizza Hut og McDonalds samt egyptiske restauranter i den finere ende. Uanset ugedag kan man være sikker på, at der er fest i Sigala. Der er mange indendørs diskoteker og barer, men de udendørs beachparties i vandkanten er en helt speciel oplevelse, som ikke findes bedre i Egypten. I området ned mod havnen kan man få et indblik i, hvordan de lokale lever. Her går det egyptiske hverdagsliv sin gang blandt slagterier, bagerier og værksteder. Byens fiskemarked, med farverige fisk i massevis, er for synets skyld, velbesøgt af turister. Tæt ved det store skibsværft går der færgeforbindelse til Sharm el-Sheikh, der ligger på spidsen af Sinaihalvøen. Hverken Sigala eller El-Dahar har en strandpromenade, for hoteller og diskoteker ligger helt ned til stranden.

New Hurghada er, som navnet antyder, den nyeste bydel. Langs kysten ligger de største og fineste hoteller, der i sig selv gør det ud for hele byer. På den nyanlagte strandpromenade kan man nyde synet ud over Rødehavet. Hvis man vil spise lokalt og for alvor opleve, at det er Egypten man besøger, så er New Hurghada ikke det rette sted. Butikkerne og restauranterne her er udelukket rettet mod turisterne.

Hurghadas natteliv

Hyggelige puber, kareokeaftener, billardbarer, skumfest og BBQ på stranden. Hurghada har det hele, og selvom man har oplevet Kairo efter solnedgang, bliver man ikke skuffet over udbudet Hurghada.

Inden for diskoteker er der mange muligheder. For eksempel det populære Minestry of sounds ved stranden, der flyver internationale gæste-dj’s ind hver uge og har forskellige temaer hver dag – alt fra R&B; til disco-divas. Klubben fungerer også som afterbeach-bar. For de som vil have et show blandet med houserytmerne, er Calypso Discotheque en mulighed. Her er danseshows hver aften, både international klubdans og egyptisk mavedans. Klubben har dog et lidt tvivlsomt rygte, idet nogle af pigerne som danser muligvis også tilbyder ydelser indenfor den seksuelle genre.

Hvis man er til livemusik er der også mulighed for det. På papas bar og papas 2, der var nogle af de første barer i byen, hersker der ægte pubstemning, med mange forskellige ølmærker, visning af fodboldkampe og ugentlig livemusik. Hurghada har også sin helt egen Hard Rock café, der selvfølgelig byder på store burgere og alle de bedste rock-klassikere.

En surferby som Hurghada har selvfølgelig også de mere afslappede barer hvor der kan hænges ud til rolige rytmer oven på dagens vandaktiviteter. På Hed Kandi Beach Bar kommer mange af de lokale surfere og dykkere og lytter til loungemusik og ryger en vandpibe. Men der er også dansegulv, og man må gerne være barfodet. Hed Kandi arrangerer også beachparties, og hvis der er noget man ikke bør gå glip af når man besøger Rødehavskysten så er det dans og musik i på stranden. Der arrangeres både store rave-parties og mindre hyggefester med BBQ og vandpibe.
Vil man opleve en traditionel egyptisk aften, skal man tage på en af de små vandpibebarer, hvor der hygges og sludres på et tæppe på gulvet. Er det en kold øl man hungrer efter går man dog forgæves. Her drikkes kaffe og te i alle afskygninger, men ingen alkohol. Der ligger flere af disse hyggelige steder i Sigala tæt ved skibsværftet.

Golf i Hurghada

Hurghada er ikke en stor golfdestination, men byen ligger tæt på tre glimrende golfbaner – Cascades Golf Resort ved Soma Bay, Steignberger Golf Resort i El Gouna og den nye Makadi Golf Ressort ved Makadi Bay. Hvad enten man vil holde reel golfferie eller blot tage en enkel dag som afveksling fra badeferien, så findes der mulighed for det omkring Hurghada. Vil man bo tæt på en golfbane, skal man dog vælge at bo i El Gouna, Soma Bay, eller Makadi Bay, der har flere fine hoteller i tilknytning til banerne.

Cascades Golf Resort ved Soma Bay ligger 40 kilometer syd for Hurghada. Banen er designet af den forhenværende professionelle golfspiller fra Sydafrika, Gary Player. Player er en anerkendt golfbanearkitekt og har designet mere end 300 baner verden over. Cascades er en 18-hullers bane på, hvor der kan spilles par 72 helt ud til Rødehavet. Banen giver et udfordrende spil i kuperet terræn, med 70 bunkers, små åer og store kunstige søer. Vinden blæser næsten konstant fra nord, hvilket er taget i betragtning ved udførelsen af banen. Det gør dog også banen til en lige lovlig stor mundfuld for begyndere, der vil have mere glæde af 9-hullers banen. I tilknytning til banen ligger en professionel golfshop og et golf akademi. Alt udstyr kan lejes på pladsen.

Steignberger Golf Resort i El Gouna ligger omkring 25 kilometer nord for Hurghada. Ressorten er en del af et stort hotelkompleks, men det er ikke nødvendigt at være hotelgæst for at få lov til at bruge banen. Banen er en afvekslende 18-hullers, der udfordrer spillere med alle golfhandikaps. Den ligger utroligt smukt i ørkenen mellem turkisblå laguner og med udsigt til både Rødehavet og De Røde Bjerge. Der er mulighed for leje af udstyr, ligesom der er en golfshop i området. En bus til El Gouna fra Hurghada koster sølle 5 kroner og en taxi cirka 40-60 kroner. Ønsker man at bo i hotelkomplekset, er der seks store hoteller at vælge imellem. Efter en hård dag på golfbanen, kan man hoppe i det nærliggende Angsana spa, der både har sauna, varme bade og fitnessfaciliteter.

Områdets nyeste bane er 18-hullersbanen i Makadi Golf Resort, der åbnede i marts 2008. Mesterskabsbanen er designet af John Sanford, og den er med sine 6880 meter Egypten længste. For de som er friske på en sejltur for at søge nye golfeventyr, går katamaranfærger fra Hurghada til Sharm el-Sheik, hvor der ligger endnu en 18-hullers bane.