Dykning i Rødehavet

Rødehavet er af gode grunde kendt som et fremragende dykkersted, med mange forskellige spots, undersøiske naturreservater, smukke koralrev, et rigt marineliv og krystalklart vand. Rødehavet er som et kæmpe akvarium med fisk og koralrev i alle regnbuens farver.

Rødehavet har et klart vand og kan ofte præstere en sigtbarhed på 30 meter. Det betyder, at man kan se både langt frem og ned i vandet. Og der er nok at se på. englefisk, papegøjefisk, klovnefisk, muræner for blot at nævne et lille udsnit. De heldige kan også opleve synet af skildpadder, delfiner og hajer. Der er mere end 40 forskellige haj-arter i Rødehavet, så det er absolut ikke umuligt at støde på en haj.

Rødehavet i Egypten

Ud for Rødehavets østlige kyst er der flere gode dykkersteder. Det største udbud af ture findes fra Hurghada, hvorfra man kan nå spots som Umm Qamar, et 45 meter dybt dyk med flere huler, Sha’ab Ruhr, hvor man bland andet kan se et vrag af en patruljebåd eller Little Giftun, der er et wall-dive på mere end 60 meter med tamme fisk.

To meget populære dyk fra Sharm el-Sheik er Thistlegorm og Ras Muhammad. Førstnævnte er et velbevaret vrag af et britisk krigsskib, der blev bombet under 2. verdenskrig. En stor del af skibets last er stadig at se på dette ”undervandsmuseum”, der ligger på 32 meters dybde. Ras Muhammad er en undersøisk nationalpark med mange koralseværdigheder. Parken er dog ret befærdet af både dykkere og snorklere, og er derfor ikke i lige god stand over det hele.

For hardcore dykkere er et ophold i Marsa Alam en oplagt mulighed. Den ”afsides” by 377 kilometer syd for Hurghada er hovedsagelig en dykkerby, med fremragende spots ikke langt fra kysten. Et par timer længere sydpå ligger dykkerlejren Wadi Lahami, hvorfra man dykker i Fury Shoalds. Lejren ligger langt væk fra masseturisme, hoteller og butikker, og det imponerende rev er næsten uberørt. En anden mulighed, der ligeledes er for den habile dykker, er Elphinstone Reef, der byder på verdensklassedykning i flora- og faunarige lodrette vægge og lumske strømme.
I turistbyerne er der mange dykkercentre og arrangører af ture til det mangfoldigt undervandsliv. De fleste hoteller og rejseselskaber har en aftale med en udbyder. Endagsture inkluderer ofte to dyk, frokost og transport til og fra hotellet.

Det er muligt at tage et dykkercertifikat på 4-5 dage. Sikkerheden skal vægtes højt ved valg af dykkercenter. Man skal vælge et center med international certificering og specielt være opmærksom på, om de har forsikring i tilfælde af uheld. Hvis man vil være helt sikker på forholdene, kan man købe en dykkerrejse gennem et rejsebureau hjemmefra.

Mange af korallerne i Rødehavet er giftige, så man bør holde sig til nyde synet og undlade at røre. Det er desuden ulovligt at fjerne noget fra revet, og man kan få bøde i tolden hvis man prøver at tage et stykke af de farverige formationer med hjem.

Kommenter om Dykning i Rødehavet
I det Røde Hav findes der virkelig mange farverige fisk at studere. Prøv f.eks. at snorkle fra Sharm el Naga hvis de befinder dem i Hurghada eller El Gouna. Helt fantastisk.